2013. június 3., hétfő

Furcsaságok

Lili tegnapra lebetegedett (életében először),így nem nagyon van alkalmam most mászkálni. A vasárnapot praktikusan kint töltöttük a medence partján és bár a minit árnyékban tartottuk végig,de gondolom csak megártott neki a napsütés,aztán a hideg légkondi. Tegnap hajnalban már lázas volt, és egész nap is. :( Úgy sajnáltam szegényt, mindez a hülye anyja miatt,aki barnulni akar.
Vigasztalásul egész nap rajtam lóghatott és kényeztettem, hupikék törpikéket néztünk, elalváskor foghatta a kezem, bohóckodtam neki a tükör előtt, megijesztettem. De a szokásos göndör röhögés helyett most csak egy félmosolyra futotta és folytatódott a nyihnyih. Mondjuk 38,5 fokos lázzal meg is értem..Megbeszéltük Mateusszal,hogyha 39 felé emelkedik,akkor elvisszük az orvoshoz, addig marad a gyógyszerezés meg vizes borogatás este. De Mateusz főnöke,akinek szintén van egy tizenvalahány hónapos kislánya azt mondta,hogy itt ez tök szokványos és 3 napos láznak hívják. Meglátjuk....

Szóval éppen ezért sok újdonsággal most nem tudok szolgálni,csak amik eddig kimaradtak, furcsa apróságok.

1.   Itt minden tehetősebb család "maid"-et tart (=szolgálót), akik általában velük laknak. A mi lakásunkban a konyhából nyílik, a mosókonyhára nyíló, az alaprajzban "food storage" (kvázi spájz)- nak elkeresztelt kb 4 m2 es kis lyuk ablak nélkül. Ebben szoktak lakni a maláj vagy fülöp-szigeteki maid-ek. Tartozik hozzá egy kis WC is,ami felett zuhanyozhatnak. A maid rendbetartja a lakást, főz,bevásárol, ha úgy szerződtetik,akkor gondozza a gyerekeket. Mindezt potom 700 dollárért. Ami az itteni tehetősebbeknek semmi (mi is meg tudnánk fizetni úgy,hogy csak Mateusz keres) viszont a maid-eknek maga az álom,hogy ilyen sokat kereshetnek. 
  Ehhez hasonlóak a baby-sitterek. Tök véletlenül ráakadtam egy fórumra (azon filóztam vajon mennyi lehet egy babysitter óradíja itt),ahol anyukák azt ecsetelték,hogy mennyibe kerül lepasszolni az újszülöttüket babysitternek. Mert itt ilyet is szoktak, megszüli anyuka,de mivel ő dolgozik és a gyereknevelés nagyon stresszes és nem tudna eleget aludni, ezért vagy benntlakásos babysittert vesz fel,vagy simán lepasszolja a bébit addig,mígy az el nem kezd cseperedni és megismerni az embereket-és akkor,hogy a "kötődés" kialakuljon anya és babája között, visszaveszi magához és a babysittert csak napközben veszi igénybe. 

Ez nekem annyira durva.... De nagyon nagyon sok ilyen van.
2.   A bűnözés itt annyira nem megszokott dolog  valószínűleg azért,mert minden állampolgárnak, meg itt dolgozónak "leveszik" az ujjlenyomatát (Lilit még túl kicsinek tarották,de Mateuszét begyűjtötték)), hogy pl a botanikus kert mellett kirakott táblán közhírré teszik,hogy itt bizony biciklit loptak március 20án reggel.


 A metron bemondják,hogyha bárki valami gyanús alakot lát, akkor hívja a rendőrséget.

 Mateuszék munkahelyi megbeszélésén szóba került,hogy valakit elkaptak az európaiak közül,hogy cigizett a nemdohányzó campusban, lenyomozták a kamerákon, és fegyelmi eljárást indítottak ellene. 


3.  Éppen most irtották odalennt a szúnyogokat-jött egy csávó egy óriási permetezővel és körbefújta lennt a pálmákat meg a bokrokat. Mivel ez a környék Dengue-kór veszélyes,ezért ezt baromira komolyan veszik, külön létrehoztak a neten egy oldalt, rajta interaktív térképpel,ahol megnézheted,hogy a város melyik részéről jelentettek dengue-kórt, hol vannak nagyobb szúnyog telepek. (a szúnyog terjeszti :P)

1 megjegyzés: